JÁSZOK – képekben

A premier és a jászberényi záró előadás néhány képben! További fotók, videók az előadás sorozatról a www.jaszok.com oldalon!

JÁSZOK – történelmi dal- és táncjáték

Jász alkotókkal és szereplőkkel nagyszabású színpadi mű készül. Hónapok óta ez tölti ki munkámat, napjaimat, egyre izgalmasabb, a finishez közeleg a produkció! 21 perces kisfilm az előkészületekről a videó oldalamon!

Bemutató: 2016. június 3. Jászberény, Szabadtéri Színpad

Bővebben a www.jaszok.com oldalon lehet tájékozódni, illetve érdemes a legfrissebb infókat, werk fotókat stb. a facebook oldalunkon követni!

 

Búcsú – “Az egyszerűség luxusa” A. W. von Faber-Castell

Ő is elment. A világ általam eddig megismert legcsodálatosabb embere.
Gróf Anton-Wolfgang von Faber-Castell.
Már az is maga a csoda, hogy dolgozhattam vele. Sokszor találkoztunk személyesen, első kérdése mindig az volt: “Wie geht’s deiner Mama?”. Több mint 250 éves 8. generációs családi kézben lévő világhírű cég tulajdonosa, vezetője. Most is hallom a hangját, sosem fogom elfelejteni. 2003-ban egy frankfurti kiállításon ismerhettem meg, ahol véletlenül derült ki, hogy nem csak kiskosztümben mosolyogni tudok a standon hostessként, hanem rajzolni is, sőt volt néhány ötletem egy csomagolásukhoz… Ezután kaptam meghívást egy gyár és kastély látogatásra. Volt, hogy a sofőrjét küldte értem, mikor már Magyaro.-ról érkeztem egy-egy munka miatt. Emlékszem, mosolyogva néztem ki az ablakon, királykisasszonynak éreztem magamat, mint egy mesében, annyira felfoghatatlan volt. Most visszatekintve is az. Egyedi gyártású Audival járt, sofőrrel, s közben tömegközlekedést is használt, ICE-vel utazott. A taxisok már akkor legendákat zengtek róla. Sokat mesélt a családjáról, édesanyja igazi lázadó volt, 56-ban a magyarokat Svájcból segítette… A nürnbergi per idején újságírók, tudósítók szálltak meg a kastélyukban, köztük Hemingway és Steinbeck is… Körülöttem most is és napi használatban ceruzák, tollak, dobozok…, előszedtem a 2011-ben kapott 250 éves jubileumi könyvét, benne nekem címzett gondolatokkal, személyes kézjeggyel.

Egyik kedvenc idézetem tőle: “Megszokott dolgokat szokatlanul jól csinálni”.
Bármit megtehetett volna, a munka éltette. Hanyatlásban vette át a céget, erdőket, óriási területeket adott el a városnak, hogy fellendítse a működést. Birtokát magyar erdész is gondozta, magángyűjteményében Picasso, Dali mellett büszkén mutatta Kádár Bélát.

Származás, intelligencia, charme, humánum, szorgalom találkozott benne.
Mindenki szerette.
Egy biztos: a legszínesebb világ vár Rád! Nyugodj békében, Toni!

Három!

Immár három színpadi mű látványát színesíti az általam megálmodott vetített mozgó képivilág a Magyar Állami Népi Együttes repertoárjában. Bár a színházi évad kezdete még várat magára, 1-2 darabot nyáron is el lehet csípni! Ilyen a 2014. novemberben a Nemzeti Színházban bemutatott Megidézett Kárpátalja, mely a nyári ukrán turnék után most szülővárosomban, Jászberényben lesz látható a Csángó Fesztivál egyik gálaestjén, augusztus 7-én.

Megidezett Karpatalja-JozsefGoraczPhotography Megidezett Karpatalja-JozsefGoraczPhotography

megidezett karpatalja erdo Megidézett Kárpátalja

Magyar rapszódia elsősorban az együttes külföldi turnéinak műsora, mely gazdag és változatos tánc és zenei válogatásához kapott mai vizuális aláfestést. Nyár elején óriási sikerrel mutatták be az oroszországi turnén, többek között a moszkvai Csajkovszkij koncertteremben.

Magyar rapszodia Soos Andrea Magyar rapszodia Soos Andrea  Magyar rapszodia Soos Andrea Magyar rapszodia Soos Andrea

Az együttes “a Verbunkos című előadásában a magyar romantika korszakának nemzeti megújulási mozgalmát idézi fel a zene és tánc vonatkozásában. Ezek a törekvések az évszázados háborúskodások után gazdaságilag és politikailag is magára találó ország lendületes modernizációs szándékait tükrözik.” A reformkor, az 1848-as szabadságharc, annak leverése, a fejlődő Pest-Buda képeinek feldolgozása által a korszak nagyon közel került hozzám. A darabhoz az akkori felsőbb körök társasági életének helyszínt adó Vigadó fotózása is nagy élményt nyújtott.

Soos Andrea Verbunkos Soos Andrea Verbunkos Soos Andrea Verbunkos Soos Andrea Verbunkos

BUDAPEST100 – soosdesign videók a padláson

meghivo_soos_bp100

Vetítés a padláson a Budapest100 rendezvény Nagymező utca Zichy Jenő utca sarokház programjai keretében. A házat Fodor Gyula tervezte, aki a Napóleon-udvar, Ernst Múzeum/Capa Center és több jelentős épület tervezője is.

“Faber-Castell-től a Nemzeti Színházig”
Néhány pár perces kisfilm Soós Andrea képzőművészeti, alkalmazott grafikai, színházi stb. munkáiból kerül folyamatos vetítésre.
(a tetőn szétnézést mindenkinek ajánlom!)

A ház további programjai részletesen a BUDAPEST100 oldalán vagy a vetítés facebook eseménynél!

Régi idők koncertje

Új artwork és új programajánló. Zongora koncertek Budapest egyik legszebb épületében, privát környezetben, nyugalomra hangolva!

karoly korut

koncert_a3_2015_04

 

 

 

Boldog karácsonyt!

karacsony_2015

AZ AJÁNDÉK. Magadnak. Vagy másnak.

Szeretettel várom a karácsony előtti forgatagban egyedi ékszereimmel a következő helyeken:
  • Dec. 10. 18.30 Ünnepi est és kiállítás, BEREKAI ART STUDIO, Budapest, Andrássy út 17.
  • Dec. 13. szombat délután csodás környzetben, forralt borral, családias hangulatban Budapesten az Opera mögött a MASAMOD szalonban, közös EXKULZÍV KARÁCSONYI VÁSÁR – MASAMOD kalapok és SOÓS ANDREA ékszerek.
  • Természetesen sor kerülhet személyes találkozásra is előzetes egyeztetés alapján. Festményeimet, grafikáimat, fotóimat, vászonprinteket is ajánlom különleges ajándék ötletként! Honlapomon részben megtekinthetők alkotásaim, ékszereim, bár az utóbbi készlete most napról-napra változik.
meghivo_2014_dec_06b
Szeretetteljes készülődést kívánva,
Soós Andrea